Smag på Sydøstasiens bedste gadekøkkener i Georgetown
Se, duft, smag og lugt dig gennem Malaysias mangfoldige mad på gaden
Mark har været konsulent i IT-branchen. Nu har han kastet skjorten og computeren væk for at hellige sig en byvandring i sin fødeby, der giver et indblik krydret med historiske anekdoter, kulturelle møder i øjenhøjde og mad, der er langt ud over gennemsnittet.
For Mark er rundturen til fods, mellem suppekar, kogekoner med kødhakkere og indere, der slynger roti-fladbrød, et møde mellem mennesker. Og det er i virkeligheden den største styrke ved en tur med eskorte rundt i Georgetowns gadekøkkener.
Bedre end Bangkok
Gadekøkkener er mødet mellem mennesker uanset race. Det er mødet mellem høj og lav, indfødte og turister. Det er håndlavede retter. Det er krydderi afstemt gennem årtier. Det er billigt, og det er godt. Faktisk er det så godt i Georgetown, at byen udkonkurrerer Bangkok, hvor gadekøkkener ellers er blevet tildelt Michelinstjerner og hædret som et af verdens bedste steder at gå ombord i maden ved vejsiden. Det er en påstand, som kan diskuteres, så nu skal I høre.
Derfor er det så godt
Gadekøkkener i Georgetown er ofte familieforetagender, der gennem flere generationer har ført en hemmelig opskrift videre. Det er mødet med en exceptionel mangfoldig madkultur, som netop kommer bedst til udtryk på gaden: For en bod har lavet Rendang-curry i årtier, en har perfektioneret stegte nudler og en anden har specialiseret sig i kun at lave indiske vegetarretter – og fælles for alle boderne er, at de typisk har en eller få retter, som de bare mestrer. Det er velsmagende og prismæssigt overkommeligt. Det er uhørt vellavet mad til pengene.
Den anden årsag
Men der er også en anden grund til, at du skal vandre rundt i Georgetowns gamle bydele for at smage på maden og historien. UNESCO har for længst hædret byen med status af bevaringsværdig kulturarv, og i dag er det åbenlyst hvorfor: Rækkehusene af ældre, kinesisk inspirerede ånd og virke er pudset op og har fået maling. Der er historier fra kolonitiden gemt i hvert eneste hus, og ind imellem troner smukke hvidskurede bygninger frem som en større historie om Georgetowns fortid. Her trives gamle håndværkstraditioner stadig i købmandsforretningerne: Knive slibes, kurvemøbler flettes og den fermenterede rejsefiskesovs fyldes på gamle træfade. Det sker alt sammen som en hyldest til traditionen og det gode håndværk.
Mark kender byen
Denne skønsomme blanding af traditioner, arbejdet for åben gadedør og køkkener, der optager byrummet som en naturlig ingrediens, ikke en turistmagnet, er en rundtur værdig uanset alder. Man skal kunne lide at smage og lytte, og så skal man vide, at Mark har meget på hjerte. Som oprindelig indfødt i Georgetown har Mark et forhold til stort hvert et gadehjørne, og også en eksklusiv adgang til historierne om menneskene, livet og kulturen i Georgetowns pulserende gader. Og så er det sikkert – også for maven:
”Jeg har aldrig hørt om nogen, der blev syge af maden – kun hvis de havde spist for meget….”