Chumbe Island Coral Park, ved Zanzibar
Et ægte eco-lodge på privat ø tæt på Zanzibar, hvor korallerne blomstrer og fiskene smiler.
Suppler badeferien på Zanzibar med et ophold i en af de fineste marineparker i hele Det Indiske Ocean. Bo tæt på stranden i vidunderlige, åbne eco bungalows, oplev snorkling dag og nat og gå på jagt efter de særlige kæmpekrabber.
Et ophold på Chumbe Island er en enestående oplevelse for alle med interesse for naturen. Det er et skoleeksempel på, hvordan turisme kan være med til at bevare og beskytte dyreliv, koralrev og skov. Og det siger næsten sig selv, at oplevelsen er langt større, end de steder, hvor man gør det modsatte.
En tids- og oplevelsesrejse
Sejlturen fra Zanzibar til Chumbe Island tager blot 45 minutter, men det føles som en tidsrejse. For på Chumbe er det naturen og dyrelivet, der dominerer. Og bestemmer. Det første, der møder øjet på sejturen gennem de turklse hav, er godt nok øens gamle fyrtårn, der tårner sig op fra det grønne junglevildnis. Men ellers er der ikke meget tegn på menneskelig aktivitet, for de blot 7 bungalows, restauranten og de øvrige fællesfaciliteter er bygget af 100% naturmaterialer og camoufleret godt under trækronerne.
Man mærker straks ved ankomsten, at stedet ikke har brug for at gøre stort væsen af sig. Det kommer helt af sig selv gennem hjerte, passion og ildhu – og det gælder lige fra de passionerede marine-biologer, der tager dig med gennem dyrenes verden, til den dygtige kok, der jonglerer med Swahili-køkkenets krydderier.
Koraller, havskildpadder og kæmpekrabber
Og så er der selvfølgelig det, det hele drejer sig om – det storblomstrende koralrev, havskildpadder, kæmpekrabber og 400 forskellige revfisk. Lige uden for døren - 100% finasieret af indtægterne fra gæsterne på øen.
Der er snorkeling-aktiviteter hver dag – og også om natten, hvor det hele ændrer form og farve, og selvlysende plankton gør havoverfladen magisk. Kigger man ordentlig efter, vil man næsten kunne se, hvordan fiskene smiler lidt mere end andre fisk rundt om i verdens koral-skove. Men det er jo fordi, de har det så godt – og det smitter af på øens gæster.
Dygtige instruktører hjælper familiernes yngste medlemmer med at gennemskue herlighederne ved en ægte sea-fari, mens det store mysterium om, hvorvidt fisk sover om natten, bliver løst.
Sidst på eftermiddagen kommer Chumbes særlige Coconut krabber frem fra deres skjul. Krabber på størrelse med gravhunde myldrer gennem skovbunden og giver nærmest hele stedet et præg af noget forhistorisk. Til trods for deres størrelse er de ligespå nervøse for mennesker, som alle andre krabber.
Bo i en bungalow, der er eco ind til benet
Man sætter sandalerne på dørtrinet til bungalowen – dels er det god skik, og samtidig tager man ikke sand med ind. Ved siden af sandalerne opsamles regnvandet i afskærmede cisterner, hvor det filtreres og renses og bruges til både at tage bad og børste tænder.
Hele underetagen er én stor åben udstue. Her er hængekøje og solseng bygget af træ, og snørret sammen med kokosfibre og bagerst det det semi-udendørs badeværelse.
Fra 1-salen er der kig til havet, mens den forfriskende brise fra selvsamme sted kommer ind og gør tropenætterne behagelige.
Selv tagene er bygget i en form, så de bøjer monsuntidens hårde orkanvinde af. Det beskytter skoven, der ligger bag bungalowen mod hårdt vejrlig. Resten er ren solenergi.
Underetagen kan konverteres til et ekstra soveværelse om natten, så bungalowerne kan snildt huse en familie med 2-3 børn.
Middag under stjernehimmelen
Kokken John King, lever helt op til sit navn. Han leverer små retter, helt friskt tilberedt, som man nyder under stjernerne på himmelen, mens duften fra grillen kildrer i næseborene og lyden af bølgebrus spiller sagte i baggrunden. Det er de øjeblikke, man tager med hjem og husker tilbage på, når hverdagen atter ruller.
Non-profit
Alle indtægterne fra gæsterne på Chumbe går til driften af marineparken og til at uddanne fiskere og skoleelever i bæredygtighed. De ansatte kommer helt overvejende fra de landsbyer på Zanzibar, der ligger tættest på. De fleste har ingen uddannelse, men er blevet oplært og trænet på Chumbe.
Fiskeri i marineparken er naturligvis forbudt, men John King er alligevel overordentlig bevidst om, hvor han køber sine råvarer. Alt købes hos lokale landbrug og fiskere fra Zanzibar. Ikke blot gør det råvarerne friskere, det gør også, at så mange penge som muligt forbliver i lokalsamfundet. Og udover naturbevarelsen, er det en helt afgørende del af Chumbe Islands fundament.