Helt overordnet er Colombia en helårsdestination. Landet er kæmpestort og har så mange små mikroklimaer, at man altid kan finde et sted med godt vejr. Det optimale rejsetidspunkt afhænger derfor i høj grad af, hvad I gerne vil opleve og hvilke forventning I går til rejsen med.
Ækvator løber igennem den sydlige del af landet, hvilket betyder at temperaturerne generelt svinger meget lidt i løbet af året. Colombia har altså ikke fire årstider, som vi kender det herhjemme fra, men derimod en regn- og tørsæson, og forskellen mellem de to sæsoner er mere udpræget i nogle regioner end andre.
Lidt mere firkantet kan vi sige, at vores vinter- og sommermåneder er bedst i det meste af landet, mens forår og efterår vejrmæssigt er lidt svingende.
Tre regioner, tre forskellige klimaer
Som nævnt kan der være store regionale forskelle på vejret i Colombia, og det er derfor svært, at lave en helt præcis guide. Oftest opdeler man dog landet i tre klimaregioner:
- Den nordlige del ved den caribiske kyst
- Andesområdet og højlandet
- Stillehavskysten og Amazonas i syd
Indenfor hver af disse tre overordnede regioner kan vejret stadig variere meget, fordi områdernes topografi og mange forskellige mikroklimaer spiller ind. Der er bjergområder, strandområder, byer der ligger højt, byer der ligger lavt, jungle, ørken og andet, som kan have indflydelse på vind og vejr.
Se også vores mini-guide til Colombia, hvis I lige vil have geografien på plads.
Den nordlige del ved den caribiske kyst
I den nordlige del af landet, som ligger ud mod den caribiske kyst, finder vi Cartagena og Tayrona-området. Selvom der kun er fire timers køretur imellem de to områder, er de alligevel relativt forskellige vejrmæssigt.
Cartagena er flad, ligger ud mod kysten og har gennemsnitlige dagstemperaturer på 30+ grader året rundt.
Området omkring Tayrona ligger også ud til kysten, men er alt andet end fladt. Her rejser bjergkæden Sierra Nevada sig lige bag strandene, og det betyder stadig høje temperaturer, men lidt mere nedbør og ustabilt vejr.
Personligt synes jeg det kan være en hel lettelse at solen ikke konstant bager fra en skyfri himmel, når jeg skal være aktiv og ud i naturen.
Tørsæsonen i Cartagena er fra december til april og regnsæsonen ligger fra maj til november, mens den våde sæson starter en måneds tid tidligere omkring Tayrona. Begge steder byder regnsæsonen på tunge regnskyl, som oftest er korte og kraftfulde, og som derfor sjældent kræver en hel dag indendørs. Det betyder også, at man sagtens kan besøge områderne i regnsæsonen, hvor junglen blot er endnu mere grøn og frodig.
Andesområdet og højlandet
At samle hele Andesområdet og højlandet under én paraply er måske nok en stramning. Her taler vi nemlig om både Bogotá, Medellin og kafferegionen, som immervæk er tre ret forskellige områder rent vejrmæssigt. Fælles for dem er dog, at der ikke blot er tale om én, men hele to tør- og regnsæsoner i løbet af et enkelt år, og at vores vinter- og sommermåneder primært byder på sol og flotte dage.
(Her kan du få overblik over områderne på et kort).
Bogotá
Lad os starte med Bogotá, som ligger 2600 m.o.h. De mange højdemeter betyder - foruden stakåndethed - at der sjældent bliver rigtig varmt, og den gennemsnitlige dagstemperatur ligger omkring 15-18 grader året rundt, mens der om natten kan blive temmelig køligt. Til gengæld falder der ikke ret meget regn, og skellet mellem tør- og regnsæson er derfor ret lille - dog er der marginalt mere sol og flere tørre dage i vores vintermåneder.
Kafferegionen
I kafferegionen sniger vi os "kun” op på omkring 1500 m.o.h., og her ligger dagstemperaturen gennemsnitlig på evigt skønne 25 grader. Området er et besøg værd på alle tider af året, fordi de forskellige sæsoner indeholder forskellige muligheder - tørsæsonen byder på flotte og solrige dage, perfekt til at opleve naturen, mens regnsæsonen er det tidspunkt, hvor kaffebønnerne høstes, og dermed det tidspunkt, hvor der er mest aktivitet på de mange kaffefarme.
Medellin
Klimaet i Medellin er mildt og byen har derfor fået tilnavnet “byen med det evige forår”. Temperaturerne ligger omkring 20-25 grader året rundt, hvilket skaber en evig forårsfornemmelse. I regnsæsonerne er vejret lidt lunefuldt, og det kan være svært at forudsige, hvornår der falder vand - det kan nemlig sagtens regne i den ene ende af byen, og stadig være tørt i den anden.
Stillehavskysten og Amazonas i syd
Hverken Stillehavskysten eller Amazonas har som sådan tør- og regnsæsoner.
Den sydlige del af Colombia består mestendels af tæt, primær regnskov. Ækvator løber igennem dette område, og der er derfor meget begrænset udsving i vejret og temperaturerne set henover et helt år. Der er altid varmt og fugtigt med dagstemperaturer omkring 30 grader og nætterne er kun nogle ganske få grader køligere.
Stillehavskysten er kendt som værende et af de mest regnfulde områder i verden, og her falder altså en del vand året rundt. Ligesom i Amazonas er der dog altid varmt, og kan man leve med de forhold, venter der en hel verden af oplevelser ved Stillehavet - særligt i sommermånederne, hvor det er højsæson for hvalernes migration.
Fordelen ved rejser uden for sæson
Der kan være klare fordele ved at rejse uden for sæson, som er værd at have med i overvejelserne. Normalt ville et argument være, at turistmængderne er mindre, og at det - udover at give jer bedre plads - er en fordel for de lokale og naturen, at få trykket fra turismen spredt ud over en længere periode - altså mere ansvarlig turisme.
Lige netop Colombia er bare anderledes på det punkt, fordi der stadig er meget få turister i et meget stort land, så det føles aldrig overrendt. Priserne er dog stadig lavere uden for højsæsonerne, og det betyder mere value for money.
Jeg har rejst i store dele af Colombia på forskellige årstider - både sommer og vinter - og jeg har kun haft gode oplevelser. Det er en ideel helårsdestination.
Oplevelsesmæssigt kan der også være en fordel i at rejse på lidt skæve tidspunkter. Eksempelvis regner det mest på Stillehavskysten om sommeren, men det er også det klart bedste tidspunkt at spotte hvaler på.