Alamayah, Sumba
Et lille designhotel og ‘nature retreat’ tæt integreret med lokalsamfundet
I kan nærmest mærke det, når I træder ind. Skuldrene sænker sig, I trækker vejret helt ned i maven. Alamayah har blot seks værelser, men så meget personlighed. Det er i sandhed et ‘treat’ - designet for øjet, for sindet og med stor omtanke for Sumba.
Alamayah - et smukt navn, som er valgt med omhu. ‘Alam’ betyder natur og ‘Ayah’ referer til “en klog ældre”.
Så når nu vi befinder os midt i Sumbas vilde natur og stedet er bygget og opereret i samspil med de lokale stammesamfund, ja, så er navnet vidst helt rigtigt.
For det er svært at adskille hotellet fra Sumba - og Sumba fra hotellet. Heldigvis.
Et (kærligheds-)møde med Sumbas lokalbefolkning
Det er efterhånden en kliché på Sumba, at man forelsker sig i øen, når man finder vej hertil. Men det var ikke desto mindre det, der skete da Dan og Jess landede på Sumba i 2017. De faldt for øen, men lige så vigtigt (eller uadskilleligt), de faldt for lokalbefolkningen.
Derfor var deres ønske fra start at skabe og drive et ansvarlig ‘retreat’, som samtidig kunne give en ypperlig oplevelse til og for rejsende. Skabt i samspil med Sumbas lokalbefolkning og med det formål at give mere tilbage end de tager.
Livet i en lokal landsby i vandkanten
Alamayah ligger på den sydvestlige del af Sumba i den lille landsby, Kerewe, ved stranden og havet. Det er stadig ret unikt på Sumba - de fleste hoteller ligger ret isoleret.
I bor altså relativt tæt integreret med lokalsamfundet, og I vil møde de lokale når I går rundt. Flere af dem arbejder på Alamayah eller bor tæt derpå.
Dermed er servicen heller ikke skrevet i en stor manual. Det er intuitivt og fra hjertet. Det er service med personlighed, som I kan mærke.
Designet for øjet - og for sindet
I er omgivet af naturen - det er I nærmest alle steder på Sumba. Her er udsigt til kokospalmer og til den vilde jungle, der møder havet.
Og selvom designet er stramt og nærmest nordisk enkelt, så er det gedigen Sumbanesisk håndværk i naturmaterialer. Det skal ikke tage fra naturen; det skal komplementere.
Men lige så vigtigt er Alamayah designet for sindet, for velvære, til at trække vejret frit. “Switch off, disconnect - and reconnect with nature”
Bliver det en tand for filosofisk kan I også bare nyde, at spaen er fremragende og hvem sætter ikke pris på et self-treat?
Farm-to-table
Designet for sindet (og helbredet) trækker også tråde over i køkkenet; de kalder det selv for “conscious cuisine”.
Alt frugt, grønt og urter kommer fra egen permakultur-farm eller fra de lokale farmers i nabolaget. Det er frisk og menuen skifter efter, hvad der nu lige er i sæson.
Også for familier
Selvom her er småt på den gode måde, og wellness er i fokus, er børn og familier meget velkomne.
Alle seks suiter er forskelligt indrettet - nogle med oceanview (selv fra badekaret), nogle med plads til 2 børn eller med connecting room og nogle med kæmpe terrasser. Vi finder det rigtige for jer.
I har fri adgang til surf-boards, paddle-boards, mountainbikes og meget mere. Læs også mere om Sumba og hvad I kan lave i vores lille mini-guide.
Bæredygtighed starter med mennesket
...Det er Dan og Jess’ filosofi - og man skulle nærmest tro, det var aftalt spil for bedre kan vi ikke sige det selv.
Jess er arkitekt og Dan er projektleder indenfor byggeri, og sammen har de brugt hundredevis af timer på at uddanne lokalbefolkningen i at bygge baseret på gamle traditioner og teknikker, og innovativ teknologi. Det er blændende smukt!
I dag indgår flere fra det oprindelige byggeteam i Alamayahs daglige operation.
Og lige præcis det ligger Jess og Dan på sinde - det at uddanne med omtanke, skabe bæredygtige jobs og sikre en cirkulær social økonomi, hvor penge fra turisme bliver på Sumba og kommer de lokale til gode.