Gå til hovedindhold
Nihi Sumba

Sumba-hvad-for-noget?

We Travels mini-guide til Sumba i et gemt (og glemt) hjørne af Indonesien

Sumba er ikke som nogen anden ø i Indonesien. Den er gået fuldstændig under turistradaren og har bevaret sin sjæl. Her lever ældgamle, farverige stammekulturer og naturen er vild og varieret. Og der er ikke mange rejsende, der finder vejen her til. Det tager nemlig tid - men vi lover, det er helt turen værd.

Sumba er for den eventyrlystne rejsende. For den nysgerrige og betænksomme, som vil give rejsen mening, og ikke rejse i sporene på andre.

Men en - for mange - ukendt destination kræver også lidt ord med på vejen. Hvornår, hvordan - og hvorfor?

Læs med og bliv klogere på Sumba.

SUMBA - "The Forgotten Island"

Sumba er en ø i Sunda-havet i den østlige del af Indonesien. Øen er dobbelt så stor som Bali, men her bor kun 800.000 mennesker mod Balis 4,5 mio. Og så har vi slet ikke nævnt antallet af besøgende på Sumba, der er forsvindende lille - nærmest ikke eksisterende - i forhold til Balis turistmaskineri. Måske derfor øen har fået tilnavnet "The Forgotten Island".

Her er bjerge op til 1200 meters højde, floder, laguner, rismarker og vandfald. Her er skov og store græsarealer, som de ikoniske, fine sandeltræsheste og ongolekvæg græsser på.

De lokale er primært animister og stammesamfundene er fortsat fundamentet på øen. Sumbaneserne er berømte for smukt vævede og designede ikat-stof og ellers dyrkes markerne med primært majs, men også ris, kaffe, frugt, tobak, kokosnødder og grøntsager og kopra eksporteres.

Som rejsende vil I normalt opleve vest-Sumba, som primært er frugtbart og grøn med rullende bjerge og formidable, relativt øde strande. Det er også her lufthavn, hoteller og infrastruktur er bedst og oplevelserne mest varierede.

Nihi Sumba øboere

HVORFOR SUMBA? - Hvad I skal opleve, se og gøre

Pasola - spydkamp på hesteryg

Pasola-festivalen er et traditionelt krigsritual og en turnering, der foregår mellem to rytterhold med spyd. Kampen repræsenterer en strid mellem modsatrettede kræfter for at vise respekt for naturen og sige tak til forfædrenes ånder.

Vestsumba er det eneste sted i verden, hvor I kan opleve Pasolaen, der foregår mellem februar og marts.

Lokal stammekultur og traditionelle landsbyer

Sumba er fortsat et stærkt funderet stammesamfund med mange forskellige stammer på øen. Husene er blevet ikoniske for deres stråtækte spidse tag og de lokale for farverigt tøj af ikat-stof.

I kan nemt besøge en eller flere landsbyer og et simpelt “Apa Kabar?” (How are you?) bringer smilene frem hos de lokale før de gengælder gestussen.

Et besøg i landsbyerne giver jer et unikt indblik i lokallivet og ældgamle håndværk som vævning og forarbejdning af farm-produkter. Det er også en god mulighed for at købe noget af det smukke ikat-stof eller lokale afgrøder. Vi kan kun bifalde, når jeres penge kommer ud at arbejde i lokalsamfundet - og det betyder uendeligt meget for de lokale.

Som en ekstra note, hvis I virkelig er interesserede i ikat, så hør om muligheden for en tur til øst-Sumba. Her er yderst få rejsende, og det er her noget af verdens smukkeste ikat væves.

Sumba, Indonesien

Naturen - vandfald, sletter, mangroveskove, turkisblå laguner

Fordi Sumba er så relativt uberørt, er naturen også derefter - alsidig, vild og en oplevelse værd.

Der er flere smukke vandfald på Sumba, som I kan vandre til - i særdeleshed Lapopu og Matayangu. Oplev også den ubeskriveligt smukke, turkisblå tidevandslagune Weekuri Lagoon eller slå vejen forbi tætte mangroveskove.

Hike over vest-Sumbas sletter, gennem rismarker og over de rullende bjerge. Eller planlæg et hike gennem central-Sumbas nationalparker Laiwangi Wanggameti National Park og Manuoeu Tanah Daru National Park, som værner om truede dyrearter og hvor I kan spotte fugle, vildsvin, aber og et væld af sommerfugle.

Det kan være en god ide, at have en guide med jer - det kan I arrangere lokalt.

Nihi Sumba - untouched beach

Nihi Sumba - untouched beach

Øde strande, spydfiskeri og ultimativ surfing

Surfing og Sumba hænger uløseligt sammen. Øen er verdenskendt for sin surfing og NIHI Sumba startede netop som en velbevaret hemmelighed blandt surfere i jagten på “the perfect wave”.

Især i sydvest-Sumba finder I mange ‘surf-breaks’ - både med og uden andre mennesker. Og der er god mulighed for selv at prøve kræfter med surfing - fra begynder til verdensklasse.

Hvis I ikke er til surfing, så er Sumbas mange, øde strande også værd at opsøge. Både i nord- og sydvest kan I finde de smukkeste strande - og der er god chance for, at de er jeres helt alene.

Spydfiskeri er også forsat udbredt på Sumba og I er velkommen til at prøve det selv.

Faktisk, er det ofte det simple, der er den største oplevelse - en øde strand, ultra-frisk sashimi skåret af fisken I lige har fanget, bare fødder i sandet og kun svajende palmer omkring jer.

Sumba, Indonesien

TIL OG FRA - hvordan kommer man til Sumba?

Det kræver lidt ekstra rejsetid at komme væk fra mængden, men vi lover, at det er det hele værd!

Og faktisk er det slet ikke så svært eller langt. Sumba er nemlig oplagt at kombinere med Bali, hvorfra der går daglige fly til Tambolaka Airport på vest-Sumba.

Et par gange om ugen, går der også fly til Flores og Labuan Bajo, som er udgangspunktet for mini-cruises til komodovaraner, verdensklassesnorkelling og formidable strande.

Vi ser et fremragende indonesien-eventyr med omtanke for os!

VIND OG VEJR - hvornår er det bedst at rejse til Sumba?

Sumba har generelt et mildt klima - lidt lig Bali, men med mindre regn. I kan egentlig rejse til Sumba året rundt, men selvfølgelig er der lidt udsving:

Maj til oktober er normalt gode måneder med fint vejr og smukke omgivelser. Dagene er lune og tørre, mens temperaturen falder om natten. Af samme grund behøver I faktisk ikke aircon.

Herefter begynder det at blæse mere - i den sydlige del af Sumba allerede i august-september - og øen er da også kendt for verdensklassesurfing.

Februar og marts er normalt de måneder, hvor det regner mest og der er mest vind. Til gengæld er det også månederne for Pasolaen, ligesom vinterhalvåret er der, hvor landskabet er (endnu mere) smukt og grønt.

Nihi Sumba strand

HOTELLER & ECO-LODGES - hvor skal man bo på Sumba?

Hvor du bor på Sumba betyder noget af to grunde:

For det første er det vigtigt at hotellet tager ansvar, så I får en god oplevelse og at det samtidig kommer Sumba til gode.

For det andet er Sumba stadig vild og uberørt, så der er ikke turistområder med barer, restauranter etc. Dermed vil jeres hotel/lodge ofte være der, hvor I spiser, får styr på dagsture, bliver klædt på til at opleve lokallivet, får insidertips etc.

Vi anbefaler følgende, hvor vi alle kender dem, der står bag, og ved de har hjertet med:

  • Maringi Eco Resort & Spa - et smukt hotel i bambus med et usædvanligt stort hjerte! Hotel- og restaurantskole samt permakulturfarm drevet af Sumba Hospitality Foundation. Ligger midt i nordvest-Sumbas natur, men blot en kort tur til den smukke Mananga Aba Beach.
  • Alamayah - boutique-resort og ‘nature-retreat’ i en lille strandlandsby. Her er fokus på design, wellness, lokalkultur, plantebaseret køkken og omtanke.
  • Ngalung Kalla - et ‘eco, surf & health retreat’ drevet af gode, passionerede mennesker, som ønsker at leve i pagt med naturen. Et smukt og venligt sted, hvor community’et er i fokus og stemningen laidback.
  • NIHI Sumba - ægte økohippie møder barfodsluksus. NIHI var oprindeligt et (filantropisk) surf-shack, som var med til at få Sumba på verdenskortet og i dag Sumbas ypperste resort. Stifter af The Sumba Foundation, som arbejder for at give de lokale en bedre fremtid gennem målrettede projekter.

Både Alamayah, Ngalung Kalla og NIHI ligger ud til sydvest-Sumbas smukke (surfvenlige) strande. Alamayah er den eneste, der ligger i noget, som med lidt god vilje kan kaldes en strandlandsby.

studerende, Sumba Hospitality Foundation, Indonesia

Sumba Hospitality Foundation, Indonesia

ANSVARLIGHED - et vigtigt ord med på vejen

At rejse til en ø så vild og stadig relativt upåvirket af turisme stiller også krav til os og til jer som rejsende.

Vi er meget bevidste om, hvem vi samarbejder med på øen. Vi har et nært forhold til og støtter aktivt Sumba Hospitality Foundation, som arbejder for en bæredygtig udvikling af øen gennem uddannelse til unge.

Og vi har nøje udvalgt små, hjertelige hoteller og lodges, der omfavner Sumbas unikke væsen og inderligt ønsker at bevare øens sjæl og samfund.

Vi håber, I som rejsende vil være lige så bevidste omkring hvem I vælger at støtte - især igennem hvor I bor, men også hvordan I bruger pengene lokalt. I kan med fordel tage en lokal guide med jer på dagsture, som er med til at understøtte ansvarlig turisme og skaber lokal indkomst og forståelse på tværs af kulturer.

Und jer selv (og Sumba) et ophold på Maringi

En god måde at “lande” på er, at tage et ophold på Maringi Sumba, som er Sumba Hospitality Foundations “hotelskole” - her er smilene store og viljen til at lære og interagere er stor.

Jeres ophold gør en forskel for både jer og de studerende. Og for en bæredygtig udvikling af Sumba. Og det synes vi alle burde unde sig selv.

___

Har du spørgsmål til Sumba? Du er altid velkommen til at give os et kald på 7878 8989 - eller skrive til os.

Lignende indhold

Få et unikt rejseforslag - helt uforpligtende

Vi bruger al vores viden og vores netværk til at gøre din rejse til noget særligt.
Giv os et kald eller udfyld kontaktformularen, så kvitterer vi med smil og indlevelse.
- og et tilbud, du forhåbentligt ikke kan sige nej til

Hvorfor We Travel?


  • Unikt og ansvarligt

    Vi giver dig bedre og mere unikke oplevelser og går op i, at dit besøg også er en gevinst for lokalbefolkningen.

  • Smil og ekspertise

    Vi giver dig rådgivning med smil, empati og viden, så du får en rejse, der er skræddersyet præcis til dig.

  • Attraktive priser

    Vi har et ekstremt smidigt omkostnings-setup og er derfor ofte billigere end både nettet og konkurrenter.

Få et nyhedsbrev med hemmeligheder, historier og holdninger

Vi leverer rejser med omtanke, og nyhedsbreve med indsigt. Og sender kun post, når vi har noget på hjerte.